Het project

492

Met pianist/curator Frederik Croene en componisten Cathy Van Eck, Marianthi Papalexandri-Alexandri, Falk Hübner, Matthew Shlomowitz, Simon Steen-Andersen, David Helbich, Laura Maes en Stefan Prins.
Techniek/klankinstallatie: Vincent Malstaf

Acht componisten ‘componeren’ een ‘stuk’ voor ‘pianist’ FrederikCroene. Er werd gekozen voor de titel 492 kilo, de focus ligt daarmee op het fysieke gewicht van het instrument, niet op tradities of abstracte klank. Die spelen niet zo’n belangrijke rol in de voorstelling. De piano wordt onbevangen benaderd, nieuwsgierig naar zijn direct aanspreekbaar klankpotentieel en visuele robuustheid. Enthousiast voegen de componisten er video, midi-klavier, een ijssculptuur, projecties op oude piano onderdelen, mechanische klankobjecten, talloze contactmicrofoons, software of conceptuele perspectieven aan toe.

De voorstelling wordt in zijn geheel tot in de details voorbereid. De componisten krijgen een uitzonderlijke inspraak in het recital-apparaat en beramen samen ook de transformatie van het avondvullende recital tot een klankinstallatie die het publiek enkele dagen voor of na de voorstelling kan bezoeken.

De deelnemende componisten hebben met elkaar gemeen dat ze van dezelfde generatie zijn (allen geboren in de jaren ’70) en dat ze hun klassieke opleiding in breed uiteen waaierende paden verlaten hebben. Ze zijn vandaag actief in de meest diverse uithoeken van het kunstenveld. Klank is soms nog slechts het organische, ongezochte gevolg van hun artistieke exploraties. Het begeesterende zelfvertrouwen waarmee deze kunstenaars hun opdracht opnemen, bewijst dat ze deel uitmaken van een nieuwe golf van complexloze talenten die de klassieke muziek de vernieuwende -en altijd gezonde- schop onder de kont kan geven.

Componisten/werken/duur

 1. Cathy van Eck
  Pièced'Ameublement (8’)
 2. David Helbich
  KeinePause / No Break (8’)
 3. Falk Hübner
  Wasteland (10’)
 4. Laura Maes
  Ijsspiegel (10’)
 5. Marianthi Papalexandri-Alexandri
  Untitled iii (8’)
 6. Matthew Shlomowitz
  Popular Contexts: WeirdTwin&Progressiveclock alarm rock (8’)
 7. Simon Steen-Andersen
  Pretty Sound (Up and Down)(7’)
 8. Stefan Prins
  Piano Hero #1 (10’)
facebook.png email.png